فروش مستقیم چیست؟
در این مقاله قصد داریم یکی از روش های نوین بازاریابی شبکه ای به نام فروش مستقیم را تشریح کنیم.
یک کالا پس از تولید تا زمانی که به دست مصرف کننده نهایی برسد از بخشهای گوناگونی عبور میکند، بخشهایی که وظیفه توزیع کالا در سطح جامعه را به عهده دارد. مانند: عمده فروشان، خرده فروشان، انبارداری و تبلیغات.
اما فروش مستقیم با نگاهی دیگر به روند عرضه کالا و به وجود آوردن مسیری متفاوت یعنی ارتباط مستقیم از تولید کننده به مصرف کننده نهایی به واسطه فروشندگان (مشاورین فروش) سازمان تولید کننده، سبب کاهش مبالغ هنگفت مسیر توزیع میشود. حذف این مبالغ علاوه بر اینکه یکی از نتایج آن به وجود آوردن قیمتی معقول برای کالای تولید شده در میان دیگر رقبای بازار است و همچنین با بهره وری از آن سرمایه به واسطه حذف روند توزیع یک محصول، به بالاتر بردن کیفیت یک کالا در تولید پرداخت.
به معنایی دیگر فروش مستقیم، ارائه خدمات و کالا به صورت شخص به شخص به دور از مکانی ثابت برای فروش است. از دیگر مزایای این روش استفاده از یکی از قدرتمندترین و تأثیرگذارترین نوع تبلیغات یعنی تبلیغات کلامی است. این تبلیغ برمبنای بیان تجربه یک فرد از استفاده کالای مورد نیازش است که بیشترین تأثیر را بر روی دیگر مخاطبین کالای مصرفی دارد. این نوع سیستم فروش برای اولین بار در سال 1880 میلادی پایه گذاری شد و در سال 1910 نخستین اتحادیه ی فروش مستقیم در آمریکا شکل گرفت.
اما فروش مستقیم به دو بخش تقسیم می شود:
فروش مستقیم تک سطحی (SLM:Single Level Marketing) روشی از فروش محصول است که در آن تماماً درآمد فرد بر اساس عملکرد شخصی بازاریاب یا فروشنده پرداخت میشود. در این روش بازاریاب و فروشنده توانایی جذب و معرفی کار را به دیگر افراد برای تشکیل شبکه و ساخت گروه فروش ندارد.
فروش مسقیم چند سطحی (MLM:Multi Level Marketing) در این روش فرد بازاریاب علاوه بر اینکه از فروش مستقیم خود کسب درآمد میکند، با معرفی کار به اشخاص دیگر و تشکیل گروه فروش نیز میتواند سود بیشتر در نتیجه درآمد بیشتری نیز به دست آورد.
گذری به نگرش نتورک مارکتینگ
نتورک مارکتینگ (بازاریابی شبکه ای) یا همان فروش مستقیم چند سطحی قدمتی بیش از 70 سال در آمریکا و اروپا دارد. کمپانی ویتامین کالیفرنیا، نخستین کمپانی با فعالیت بازاریابی چند سطحی در سال 1930 بود که نام خود را در سال 1939 به نوترالایت تغییر داد و امروزه محصولات خود را از طریق کمپانی اموی به فروش میرساند. در طی این مسیر، یعنی فروش مستقیم چند سطحی کسب تجربه در روش توزیع یک کالا این آگاهی را به وجود آورد که آنچه سبب بیشتر شدن میزان فروش و معروف شدن یک برند میشود، چگونگی معرفی محصول توسط تعداد بیشتر نمایندگان فروش آموزش دیده آن سازمان است؛ شیوه ای که آمریکا در سال 1940 و پس از آن اروپا برای توزیع کالاهای تولید شده خود در پیش گرفت.
در حال حاضر به ترتیب کشورهای آمریکای شمالی، چین، کشورهای اروپایی از جمله آلمان و ایتالیا و ژاپن در زمینه بازاریابی شبکهای سردمدار هستند. در سال 1985 مجمع خصوصی به نام انجمن جهانی بازاریابان چند سطحی(MLMIA:Multi Level Marketing International Assosiation) به منظور حمایت اشخاص حقیقی و حقوقی که در کار بازرایابی شبکهای فعالیت دارند، تشکیل شد. که هیچگونه ارتباطی با دیگر سازمانها و ارگانهای بین المللی ندارد.
مطلب پیشنهادی: آموزش بازاریابی شبکه ای
اگر سازمان فروش را یک مثلث فرض کنیم و در رأس آن کالا یا محصول را قرار دهیم، دو ضلع دیگر آن را فروشندگان و مشتریها تشکیل میدهند. به این معنا که فروشندگان نیز مانند مشتریان اهمیت دارند. نقشی که آنها ایفا میکنند نقشی اساسی در مسیر پیشبرد اهداف یک سازمان است. مسئولیت آنها علاوه بر فروش محصولات در گام نخست مشترییابی و حفظ آن است. فروشندگان بر اساس نیاز جامعه هدف خود و رفع آن نیاز، موجب توسعه بازار محصول و افزایش سهم بازار میشوند. آنها یکی از مهمترین خواستههای یک شرکت را که افزایش فروش است با پیگیری مشتریان فعلی و پیدا کردن مشتریان جدید برآورده میکنند. فروشندگان یکی از راههای ارتباطی یک سازمان هستندکه با کمک جمع آوری اطلاعات این مسئولیت مهم را به انجام میرسانند. داشتن دانش کافی از محصولات خود، درک درست از مشتری و مشاوره درست در جهت رفع نیاز آنها از دیگر فعالیتهای مهمی است که فروشندگان آن را به عهده دارند.
مزایای فروش مستقیم:
در این بخش به برخی ویژگی های فروش مستقیم که آن را از دیگر روشهای فروش متمایز میسازد، میپردازیم:
- ایجاد یک کسب و کار شخصی در سریعترین زمان ممکن و با کمترین سرمایه
- مدیریت زمان و انرژی
- امکان گسترش تجارت خود در هر مکان. بدین معنا که شخص به سبب داشتن شغلی مستقل میتواند در هر مکانی چه در منزل و چه در محیطی خارج از شهر یا کشور خود، کار و محصول خود را معرفی کند و کسب درآمد نیز داشته باشد.
- وجود بستر کار گروهی به جای رقابت
- شکل گیری روابط دوستانه جدید و ماندگار
- گزینهای به عنوان شغل دوم در کنار حفظ شغل اول
- بالا بردن تواناییهای فردی و پیشرفت در خصوصیات اخلاقی بعنوان نمادی از مدیریت و رهبری
- امکان استفاده از ارتباطات شخصی برای همکاری
بنابراین، فروش مستقیم یا بازاریابی شبکهای یک فرصت جذاب برای افراد است که به دنبال شروع یک کسب و کار مستقل هستند. با تلاش، پشتکار و آموزش مناسب، میتوانید در این حوزه موفق شوید و به درآمد قابل توجهی دست یابید.
برای شروع فعالیت در بازاریابی شبکهای، بهترین زمان همین الان است. پس عمل کنید و به دنبال رسیدن به موفقیت در این حوزه بپردازید.
امیدوارم این مطلب به شما کمک کند.
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و یادپیری نحوه شروع فعالیت به صفحه چطور شروع کنیم مراجعه بفرمایید.
خیلی ساده و در حین جامع بودن توضیح شفاف و شیرینی بود حتی برای بنده
ممنونم از شما که اینقدر بستر حرفه ای رو برای رشد تمامی افراد چه تیم و چه مشتریان فراهم کردید